воскресенье, 16 декабря 2018 г.

Круглий стіл 
Тема  "Година  Землі- 2018"
Мета:
·        долучитися до кампанії "Година Землі-2018", щоб бути частиною міжнародного руху, що прагне стати на шлях сталого розвитку та збереження нашої планети;
·         виховувати спостережливість, інтерес до пізнання навколишнього середовища, любові до природи та бережливого ставлення до неї.

Вступне слово ведучого
    Ми сьогодні зібрались тут для того, щоб обговорити ряд питань пов’язаних із такою важливою проблемою сучасності, як охорона навколишнього середовища.
    Значущість її полягає в тому, що увага всіх , хто живе на Землі звертається сьогодні до проблеми, яка не лише потребує серйозного підходу до її рішення, але і вимагає негайної участі всього людства і, звичайно ж, кожного з нас з вами в запобіганні катастрофи.
     Планета в небезпеці! І це не істеричний крик, не вибух емоцій, не спроба драматизувати ситуацію. Це просто гірка правда, про яку ми дізнаємось із сторінок періодичного друку, наукової літератури.
      Ми часто говоримо: «Майбутнє - належить молоді!», а ось яким воно буде, залежить сьогодні від нас з вами. І формування нового, етичного відношення до природи, доброти і жалості до всього живого допоможуть створити умови для переходу нашого суспільства в суспільство без насильства, де в рівній мірі цінуватимуть, і захищатимуть права, як людини так і природи
         24 березня о 20:30 хвиля Години Землі прокотиться планетою вже в дванадцяте. Для українців вона буде десятою. Тема цьогорічної кампанії – Connect2Earth («Злови зв’язок з Землею») – підкреслює, що люди почали втрачати зв’язок з планетою, який нам так потрібно відновити.
         Слоган цього року – Злови зв’язок з Землею. Ми спробували перекласти на сучасний лад повідомлення: людина сьогодні відірвана від Землі, тож ми запрошуємо всіх відновити зв’язок і почати дбати про природу навколо.
        На 2018 рік чисельність популяцій наземних видів скоротилась на 38%, прісноводних на 81%, морських на 36%. Не «зловимо» зв’язок – ситуація буде погіршуватись.
       Наша планета – це мережа із мільярдів організмів, систем та явищ, це мультиволокно, що оточує нас 24/7, дає нам воду, повітря, ресурси. Та воно нам не належить, ми лише його частина.
       Цієї Години Землі ми б хотіли, щоб українці відчули свій тісний зв’язок із всесвітньою павутиною життя».
        Вже 33 міста України висловили свою підтримку Годині Землі і запланували просвітницькі заходи в межах кампанії. Серед них Львів, Кривий Ріг, Білгород-Дністровський, Маріуполь та інші. Міста, організації та навчальні заклади продовжують долучатися до кампанії щодня, щоб бути частиною міжнародного руху, що прагне стати на шлях сталого розвитку.
Виступ  історика
       У 1982 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну хартію природи – перший міжнародний документ, свою продукцію етичний принцип, згідно з яким всі форми життя мають бути забезпечені можливістю існування.
        У Аргентині, Словаччині, Ізраїлі існує закон про недопустимість препарування тварин під час учбових занять. У Великій Британії в 2005 р. заборонено спортивне полювання на лисиць і відробіток хірургічних прийомів на тваринах.
         Сьогодні більше 600 компаній по виробництву косметики і побутової хімії тестують свою продукцію без використання твариних (в 1980р. такихкомпаній було лише 50)
        Весной 2005 років латвійський уряд заборонив продаж живої риби у зв'язку з порушенням прав тварин.
         З 1989 року курс екологічної етики читається в школах і університетах Європи.
         З 90-х років XX ст. 21 лютого 2006 року Верховна Рада України ствердила, а 13 березня 2006 року Президент України В.А.Ющенко підписав закон України «Про захист тварин від жорстокого звернення».
          Вже у вересні 2006 року при Державній цирковій компанії України була створена експертна етична рада, вирішенням якої було рекомендовано виключити з циркових номерів трюки, де собак скидають з парашутом з-під куполу цирку, а гієн змушують стрибати через вогонь.
         У Італії існує право відмови від участі в експериментах над тваринами, використання тварин в цирках заборонене або обмежене в Швейцарії, Австрії, Фінляндії, Бразилії, Данії, Швеції. У багатьох країнах ЄС заборонено використання тварин на шкільних уроках.
        У Великій Британії в 2005 р. заборонено спортивне полювання на лисиць і відробіток хірургічних прийомів на тваринах. Сьогодні більше 600 компаній по виробництву косметики і побутової хімії тестують свою продукцію без використання твариних (в 1980р. такихкомпаній було лише 50)
         Весной 2005 років латвійський уряд заборонив продаж живої риби у зв'язку з порушенням прав тварин.
         З 1989 року курс екологічної етики читається в школах і університетах Європи.
        З 90-х років XX ст. 21 лютого 2006 року Верховна Рада України ствердила, а 13 березня 2006 року Президент України В.А.Ющенко підписав закон України «Про захист тварин від жорстокого звернення». Вже у вересні 2006 року при Державній цирковій компанії України була створена експертна етична рада, вирішенням якої було рекомендовано виключити з циркових номерів трюки, де собак скидають з парашутом з-під куполу цирку, а гієн змушують стрибати через вогонь.
       Ведучий Вода – найпоширеніша на Землі речовина. Життя без неї неможливе. Більше джерел води забруднено і потребує очищення. Екологічну рівновагу Землі порушено. Інтенсивний розвиток виробництва призвів до забруднення атмосфери.
Виступ еколога
     Вода є постійним супутником і необхідною умовою відтворення живого органічного світу. Завдяки воді планета Земля, котру звуть «блакитною планетою», відрізняється від інших тіл в сонячній системі.

      Для багатьох країн світу, в тому числі і для України, водні ресурси є найважливішим фактором господарського розвитку, а чисті прісні води - цінним та все більш обмеженим природним ресурсом. Водні ресурси є однією з природних основ економічного розвитку і соціального добробуту держави.
  Перед нашою державою стоїть 2 основних питання. Насамперед це недостатність водних ресурсів, що тим більш характерно для такого степового регіону, у якому розташоване наше місто. Інше важливе для життєдіяльності питання – якість водних ресурсів.
         75% водних ресурсів, які використовуються в Україні – це ресурси річки Дніпро. Місто Кривий Ріг перетинається річкою Інгулець, у яку в районі вулиці Тиха Центрально-Міського району впадає її притока - річка Саксагань.
        
Сток річки Саксагань зарегульовано каскадом водосховищ, два з яких (Кресівське та Дзержинське) розташовані у Жовтневому та Саксаганському районах міста. Річка Інгулець бере початок із джерел, що виходять на денну поверхню у балці Кучерівка, що у Кіровоградській області, і тече у південному напряму до злиття з Дніпром майже перед впадінням останнього у Чорне море. Загальна площа басейну річки 13700 км2. Довжина русла річки – 549 км.
         На вході у місто Кривий Ріг річка зарегульована Карачунівським водосховищем, яке є одним із двох джерел питаного водопостачання міста та прилеглих районів. Довжина річок Саксагань та Інгулець в межах міста Кривого Рогу становить понад 70км. Важливою особливістю є те, що сток цих річок формується за межами міста. Тому доводиться користуватися водою тієї якості, яка надходить з верхів’я.
По всій довжині річки і їх притоки знаходяться під сильним антропогенним впливом. Вже на вході у місто Кривий Ріг річкова вода не відповідає вимогам нормативних документів за вмістом сульфатів, сухого залишку. жорсткості.
 У Кривому Розі проводиться послідовна робота з поліпшення стану водного середовища. За ініціативи виконкому Криворізької міської ради та за підтримки Державного агентства водних ресурсів України і промислових підприємств міста в 2011 році вперше подовжено термін промивки річки після скиду зворотних вод до середини серпня. При цьому досягнуто позитивних результатів: в ході промивки зменшено вміст хлоридів у річковій воді з 800 мг/дм3 до 290 мг/дм3 (нормативний - 500 мг/дм3), показник жорсткості - на 6 моль/дм3.
        За результатами моніторингу автоматизованого поста спостереження за станом атмосферного повітря №1 ПАТ "
ArcelorMittal Кривий Ріг ", який знаходиться в зоні впливу коксохімічного і металургійного виробництв по вул.Криворіжсталі, 52, регулярно фіксувалися перевищення середньодобових гранично-допустимих концентрацій (ГДК) з діоксиду сірки в 1,1-4,12 рази. З 30 діб (в період з 16 січня по 14 лютого 2018 роки) середньодобової концентрації діоксиду сірки зафіксовано 24 доби (80%) з перевищенням нормативу".
    За даними підприємств міста викиди забруднюючих речовин у повітря за 2017 рік становили 323 тис.тонн, що на 5% (342 тис.тонн) менше ніж у минулому році.  Основними підприємствами, що здійснюють найбільший вплив на стан атмосферного повітря, є ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПАТ "ПІВДГЗК", ПРАТ "ПІВНГЗК", ПРАТ "ЦГЗК", ПРАТ "ХайдельбергЦемент Україна", ПРАТ "ІНГЗК", ПАТ "Кривбасзалізрудком", ТОВ "МЕТІНВЕСТ – Криворізький ремонтно-механічний завод", ПРАТ "СУХА БАЛКА", СП ПРАТ "ММК ім. Ілліча" ГЗК "УКРМЕХАНОБР".
Найбільший вплив на стан навколишнього природного середовища по розміщенню промислових відходів здійснюють ПРАТ "ПІВНГЗК", ПРАТ "ІНГЗК",    ПАТ "ПІВДГЗК", ПРАТ "ЦГЗК", ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПАТ "Кривбасзалізрудком".
    Слово ведучого       
    Сучасний стан забруднення атмосферного повітря, підземних та поверхневих вод, ґрунтів, знищення природних ландшафтних геосистем Криворізького регіону, що стали безпосередніми наслідками діяльності підприємств ГМК Кривбасу, не могли не вплинути на стан здоров’я населення міста Кривого Рогу.
   Виступ лікаря
     Стан здоров’я населення великих промислових міст є дзеркальним відображенням їх загальної екологічної ситуації.
      Перед Кривбасом ця проблема стоїть особливо гостро, адже характерною особливістю його розвитку є те, що протягом тривалого часу забудова міста велася безпосередньо біля шахт, рудників та заводів.
      У цьому проявляється відомчий підхід до розвитку регіону: в одному місті концентруються потужна гірничодобувна та переробна галузі чорної металургії. Причому усе це у межах міста, поруч з житловими масивами та зонами відпочинку мешканців.
       Усе це відповідним чином позначається на стані здоров’я населення міста та прилеглих до нього територій.
        Найбільш вагомим чинником виникнення негативних змін у стані здоров’я населення Криворізького регіону є забруднення атмосферного повітря.
        Результати багаторічних медичних досліджень доводять, що рівень захворюваності населення у районах знаходження найбільших промислових підприємств Кривбасу, які відрізняються найвищим рівнем забруднення атмосферного повітря, набагато вищій, ніж у зонах з допустимим та слабким рівнем забруднення, де немає ніяких значних підприємств забруднювачів.
      Протягом останніх років рівні захворюваності у різних районах міста суттєво коливалися, і деяким часом найменший рівень захворюваності в забруднених районах перевищував найбільший у районах з допустимим чи слабким рівнем забрудненості за цілим рядом захворювань:
- органів дихальної системи – у 1,7 рази (від 531,3 до 895,25 випадків на 10 000 населення);
- органів кровообігу – 3,4 рази (від 993,5 до 3334,0 випадків на 10 000 населення);
- гіпертонічної хвороби – у 32,7 рази (від 53,76 до 1757,6 випадків на 10 000 населення);
- ішемічної хвороби – у 1,5 рази (від 727,5 до 1105,0 випадків на 10 000 населення);
- стенокардії – у 3,1 рази (від 368,6 до 1152,5 випадків на 10 000 населення);
- хронічному фарингіту – у 3,8 рази (від 73,1 до 277,8 випадків на 10 000 населення);
- хронічному ларингіту – у 3,2 рази (від 15,5 до 49,0 випадків на 10 000 населення);
- пневмонії – у 1,4 рази (від 44,0 до 59,9 випадків на 10 000 населення); хронічному бронхіту – у 1,8 рази (від 245,3 до 441,8 випадків на 10 000 населення);
-  обструктивному бронхіту – у 4,1 рази (від 56,8 до 231,5 випадків на 10 000 населення);
- бронхіальній астмі – у 1,6 рази (від 45,2 до 72,3 випадків на 10 000 населення).
Підведення підсумків
Кожну годину на нашій планеті:
 - 1700 арків продуктивної землі стає пустелею;
 - близько 2000 дітей помирає з голоду;
 - 55осіб отруюються й гинуть від різних хімічних речовин;
- 1000 осіб умирають й гинуть від отруєння водою;
- 2000 тон кислотних дощів випадає у Північній півкулі;
- 5 – 6 видів тваринного чи рослинного світу зникають Хто винен?
    Година Землі 2018 окрім символічного вимкнення світла на 60 хвилин, ставить наголос на необхідності та безумовній корисності щоденних дій кожного громадянина, компаній та уряду у сфері енергоефективності, збереження навколишнього природного середовища, ощадливого використання ресурсів задля подолання проблеми зміни клімату і досягнення  гармонії з природою.
     Сподіваємось на те, що Година Землі приверне увагу кожного мешканця для виконання спільних дій задля поліпшення екологічного стану нашого міста та планети в цілому.
      Прошу підтримати ініціативу, активно пропагувати кампанію Година Землі 2018 власним прикладом та вимкнути на 1 годину світло у суботу 24 березня 2018 о 2030, з метою участі у ній Кривого Рогу, що сприятиме як збереженню довкілля, так і підвищенню іміджу нашого міста та дозволить об’єднати дії для збереження природи нашої Планети, відчути зв'язок з Землею.
      Дбайте про природу кожного дня, щоб квітуча та біорзіноманітна Земля була не лише реаліями сьогодення, але й майбутнього!

Комментариев нет:

Отправить комментарий