воскресенье, 16 декабря 2018 г.


Виховна година:
«Україна – європейська держава»
Мета: формування в учнів знань про рідну країну, почуття патріотизму і любові до рідної Батьківщини.


Хід проведення


І. Організація класу.

ІІ. Повідомлення теми та відомостей про Європу.

Як часто ми чуємо з екранів наших телевізорів такі слова, як “Європа. Європейський союз. Майбутнє України.” Але що вони значать? Що таке Європа? Де вона знаходиться? І що ж це за Європейський союз, куди прагнуть вступити багато країн, серед яких є наша Україна?
У Давній Греції жила молода дівчина на ім’я Європа. Вона була дочкою фінікійського царя Агенора і чарувала всіх своєю красою. Бог Зевс викрав її перетворившись на бика та відвіз на острів Крит, де Європа народила сина – Міноса, котрий потім побудував лабіринт з мінотавром.
Європа – це і назва одного зі супутників планети Юпітер. Він був відкритий Г. Галілеєм у 1610 році.
Також Європа – це частина світу розташована на заході Євразійського материка. Вона має площу 11,5 кв. км, 800 млн. населення. На такій маленькій території існують 44 держави, економіка й культура яких тісно переплелася між собою. Європа – це один із головних центрів сучасної науки, техніки та технології. На долю європейців припадає більше половини світового національного доходу та більша половина промислового виробництва. Європа – найцінніша скарбниця досягнень та пам’ятників культури. Європа – це багаторічна історія, досвід, політичні, духовні традиції європейських народів. Європа у ХХ ст.. стала ареною двох світових війн – Першої (1914–1918) та Другої (1939 – 1945). Війни були кровопролитні, їхнє відлуння відчувається і нині.
У центрі Європи знаходиться наша держава – Україна.
Моя Україна – зоря світанкова,
Пшеничні лани, голубі небеса,
Її солов’їна калинова  мова
Світиться, неначе на сонці роса.

Україна – одна з найбільших країн Європи. Довжина  державного кордону становить 7700 км. Україна межує з сьомому країнами: Росія (Москва), Білорусь (Мінськ), Польща (Варшава), Угорщина (Будапешт), Молдова (Кишинів), Румунія (Бухарест), Словаччина (Братислава).
Південну частину омивають води Чорного і Азовського морів, де проходять кордони з азіатськими країнами. Україна – єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів. Хоча Україна відрізняється від більшості розвинутих держав Європи за соціально-економічним і політичним рівнем розвитку, але прагне об’єднання з іншими європейськими державами в рамках програм Європейського співтовариства.
Одним із основних напрямків розвитку нашої держави визнано інтеграцію в Європейське співтовариство. Україна бажає стати повноправним мешканцем давньоєвропейського дому, справедливо вважає, що має на це право. У 2005 році затверджено План дій “Україна – Європейський Союз”. Українська держава, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна посісти належне місце серед народів Європи і світу. Ми – європейці настільки, наскільки ми – українці; і лише відчувши себе справжнім українцем, можна збудувати свій український дім за європейськими стандартами.
“Україна – це одна з найбільших за площею держав Європи, яка може відігравати дуже специфічну роль для Європейського континенту” (В.А.Ющенко) Наш шлях у майбутнє – це шлях, яким іде Об’єднана Європа. Ми з її народами належимо до однієї  цивілізації, поділяємо одні цінності.
Отже майбутнє України тісно пов’язане з майбутнім Європейського Союзу. Але що ж це таке?
Європейський Союз був створений у 1992 році. До нього входять 25 країн: Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Фінляндія, Франція, Швеція, Угорщина, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, Кіпр, Мальта, Латвія, Литва, Естонія.

ІІІ. Літературна подорож “Європейські казки”.

Скажіть мені, коли ми знайомимося з новою людиною, що ми робимо перш за все? Ми хочемо дізнатися про неї якомога більше, чи не так?!
А якщо ми хочемо “познайомитися” з новою країною?   Що тоді? Що може допомогти нам дізнатися про неї якомога більше цікавого, нового? Що говорить про країну та її народ більше ніж підручник з географії або історії?
Авжеж казки цієї країни!
 Як багато ми знаємо про Європу та ті країни що входять до неї? Давайте помандруємо сьогодні до деяких з них, щоб трохи ближче пізнати багатобарвне лице європейської культури. І мандрувати ми будемо саме казками та з їхніми героями.

Франція.
Країна романтики та кохання, краси та почуттів. Столиця цієї країни – Париж. Скажіть, а якого відомого французького казкаря ви знаєте?
Так, це Шарль Перо. Він збирав різні народні казки, опрацьовував їх і видав збірник цікавих історій. Які його казки ви знаєте? А чи добре ви їх знаєте? Ось зараз і перевіримо.
Я буду читати опис героя, а ви маєте його вгадати.
v   Вона була дуже доброю та вродливою. Але мачуха не любила її. Дівчина була змушена робити всю тяжку роботу по господарству: чистити котли та каструлі, мити сходи, прибирати в кімнатах, готувати. Спала вона на горищі, біля попелу. (Попелюшка)
v   Вона з’явилася нізвідкіля. В руці жінка тримала чарівну паличку, за допомогою котрої перетворила  гарбуз на карету, мишку на коня, а старий одяг дівчинки на гарне святкове вбрання. (Фея)
v   Коли вона народилася, на свято прийшло багато фей. Всі вони побажали їй щастя, краси, успіху. Але одна, стара фея,  передрекла, що дівчина вколеться веретеном та помре. (Спляча красуня)
v   Дівчинка дуже любила свою бабусю, тому часто носила їй пиріжки. Вона завжди одягала свою улюблену червону накидку з капелюшком. (Червоний Капелюшок)
v   Цей чоловік мав багато дружин, але всі вони загадково зникали. Його ім’я походило від його бороди, якою він дуже пишався. А ще у нього була таємниця, пов’язана з маленькою кімнаткою та ключем від неї. (Синя Борода)
v   Він маленький на зріст, має чотири лапи, вуса та хвіст. На відміну від своїх родичів він вмів розмовляти як людина. Завдяки його розуму та хитрощам його володар став заможним паном. (Кіт у чоботях)

Наступна країна – Англія, або Великобританія.
Вона відома своїми легендами про королів, лицарів, героїв та грабіжників. Подивимося, чи знаєте ви їхні імена.
Ø   Він жив у лісі зі своїми друзями, грабував багатих і віддавав все бідним. (Робін Худ)
Ø   Могутній чарівник поєднав його з каменем. І лише обраний міг дістати його. З його ім’ям йшли в бій. Ним посвячували в лицарі. (Меч Екскалібур)
Ø   Цей чоловік об’єднав всю Англію. Він побудував місто, що стало вінцем честі та справедливості. За його круглим столом збиралися кращі з кращих. (Король Артур)
Ø   Він лицар честі. Все своє життя він захищав свого короля, свою віру та свою країну. Його кохання до королеви оспіване в легендах. (Ланселот)

Наш новий пункт призначення – це Німеччина.
Дуже довгий час вона складалася з маленьких князівств, кожне з котрих мало свою культуру та літературну спадщину. Але два брати Якоб та Вільгельм ..... (Грим) вирішили зібрати всі казки.  Чи впізнаєте ви їх головних героїв?
ü   Ця компанія складалася з чотирьох друзів з музикальними вміннями. (Бременські музиканти)
ü   Через неї вони перетворилися на воронів. Щоб врятувати їх дівчина мала мовчати протягом семи років. (12 братів)
ü   Брат та сестра. Мачуха забажала позбутися їх, тому відвела до лісу. Там вони знайшли гарний будиночок, у котрого дах був зроблений з пряників, а вікна з льодяників. (Гензель та Грета)
ü   Була в одного короля дочка, гарна але дуже вередлива. Вона відмовляла всім принцам. Розлютившись король віддав її за першого ліпшого перехожого. Ним виявився молодий та розумний король. Як його звали? (Король Дроздовик)
ü   Вона змушена була піти з дому та жити в лісі з маленькими чоловічками. Адже  мачуха ненавиділа її за вроду. Через це і намагалася вбити дівчину то гребінцем, то яблуком. Але справжнє кохання завжди робить дива. (Снігуронька або Білосніжка)

Нашою передостанньою зупинкою буде – Данія.
Тут народився і творив відомий письменник і казкар – ..... (Ганс–Христіан Андерсен). Всім дітям відомі його казки, а вам?
o     Всі народилися гарними, і лише він був наче маленьке чудовисько. Всі його цуралися. (Гидке каченя)
o     Ким стало Гидке каченя? (Лебідь)
o     Вона була холодна наче крига. Мешкала на Півночі і ненавиділа дітей. (Сніжна королева)
o     Лише її самовідданість та палке серце допомогли врятувати кращого друга з полону. ( Герда та Кай)
o     Вона танцювала, а він стояв і милувався її красою. Він не був схожий на своїх “братів”. Адже в нього була лише одна нога. (Стійкий олов’яний солдатик)

Ну ось ми і дісталися нашого кінцевого пункту – Угорщини.
Видатний поет Шандор Петефі назвав свою батьківщину казковою країною–садом. Оточений з півночі пасмом Карпат, прорізаний багатоводними артеріями Дунаю і Тиси, цей край відзначається м’яким кліматом і багатою природою. Угорські казки – це мудрість народна, джерело моральної і духовної сили, в них відображена його багатовікова історія. Пізнавши казки, ми зможемо ближче пізнати душу нашого доброго сусіда – народу з  берегів Дунаю.

ІV. Підбиття підсумків.

Отже ви зможете додати до своєї скарбнички казок ще одну цікаву історію про брата та сестру. Сподіваюсь вона вам сподобалась. На цьому наша подорож закінчилася.


Комментариев нет:

Отправить комментарий