воскресенье, 16 декабря 2018 г.

Виховна година з елементами тренінгу

Тема: Скажи палінню Ні!
Мета: довести учням шкідливість паління та його негативний вплив на організм людини; формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок, сприяти тому, щоб діти враховували та усвідомлювали цю загрозу; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я.
Обладнання: малюнки-антиреклами.
Вік учнів: учні 8 класу
                                                     Хід проведення
1. Вступне слово педагога.
2.Історія розвитку куріння.
3. „Мовою цифр” – статистика щодо шкоди, захворюваності та смертності від паління.
4. Бесіда про шкоду паління.
5. Вправа «Переваги та недоліки паління».
6.„Скільки коштує шкідлива звичка”?
7.  Вплив паління на здоров’я. 
8. Перегляд відеоролику.
9. Міфи і факти.
10. Заключне слово педагога, підведення підсумків.
11.Вправа «Твоє майбутнє».
1.     Вступне слово педагога
   У всі часи були особи, які люльки чи сигари з рота не виймали, а жили по вісімдесят, або й більше років (доречі, ще ніхто не задумувався над тим, скільки б така людина ще прожила, якби не палила? І взагалі, значення має не лише те, скільки прожити, а й як прожити). Безумовно, всі ці факти є справді вагомими, але всеодно, з якого боку не глянь, паління завжди буде шкідливим для здоров'я. Найбільш сумним є те, що на сьогоднішній день паління стало і національним символом, і джерелом заробітку, предметом реклами, темою, або незамінним елементом в кінематографі. В Україні йде відкрита пропаганда паління. Саме тому людям, а особливо підліткам, важко втриматись від такої спокуси.
   Для одних - це звичка, для других - засіб для зняття стресу, проте для більшості молодих людей - це спосіб "бути таким як усі".
   Дехто ставиться до паління як до нової сторінки у житті: гарна сигаретна пачка, блискуча запальничка, дим з вух, сльози з очей. Багато хто починає палити просто з цікавості чи за компанію, а потім не знаходить сили кинути це. Бо ж тютюн - це наркотик, і не такий уже слабенький. Паління щороку забирає тисячі життів у всіх країнах світу. Воно стало серйозною соціальною проблемою, тому медики і громадські діячі багатьох країн об'єднують свої зусилля в боротьбі проти паління. У цю боротьбу включилась Всесвітня організація охорони здоров'я при ООН. Мода на паління на Заході пройшла років з двадцять тому. Але в нашій країні досягла піку своєї популярності. Всі ці речі не додають оптимізму.
   Хіба нам мало Чорнобиля з його фатальними наслідками, які відчувається дотепер і ще довго даватимуться взнаки? Адже паління, його розповсюдження це теж катастрофа, як соціальна, так і екологічна. Звичайно в Україні зараз проводиться безліч культурних заходів проти паління типу: "Чому не тмяніють зірки?", чи "Стоп підлітковому палінню", але загалом це лише "крапля в морі". Люди забувають, що паління - це дуже шкідлива звичка. Вона призводить до певного виду залежності й позбутися її набагато складніше, ніж призвичаїтися. Для цього потрібні неабиякі вольові зусилля. Кожна людина мусить думати, піклуватися про своє здоров'я і блоагополуччя оточуючих. Лише тоді ми зможемо досягти, можливо й неповної, але гармонії в світі. Про шкідливість паління сказано і написано стільки, що можна не одну антитютюнову бібліотеку скласти. Але ще багато людей не вважають паління шкідливим для здоров'я.
   Звичайно, якщо згадати те, що люди, які палять, не страждають на хворобу Паркінсона, або те, що, наприклад, на Кубі колись палити сигару було престижно: якщо людина палила, то це означало, що вона живе в достатку. У всі часи були особи, які люльки чи сигари з рота не виймали, а жили по вісімдесят, або й більше років (доречі, ще ніхто не задумувався над тим, скільки б така людина ще прожила, якби не палила? І взагалі, значення має не лише те, скільки прожити, а й як прожити). Безумовно, всі ці факти є справді вагомими, але всеодно, з якого боку не глянь, паління завжди буде шкідливим для здоров'я.
   Найбільш сумним є те, що на сьогоднішній день паління стало і національним символом, і джерелом заробітку, предметом реклами, темою, або незамінним елементом в кінематографі. В Україні йде відкрита пропаганда паління. Саме тому людям, а особливо підліткам, важко втриматись від такої спокуси. Для одних - це звичка, для других - засіб для зняття стресу, проте для більшості молодих людей - це спосіб "бути таким як усі". Дехто ставиться до паління як до нової сторінки у житті: гарна сигаретна пачка, блискуча запальничка, дим з вух, сльози з очей. Багато хто починає палити просто з цікавості чи за компанію, а потім не знаходить сили кинути це. Бо ж тютюн - це наркотик, і не такий уже слабенький.
   Паління щороку забирає тисячі життів у всіх країнах світу. Воно стало серйозною соціальною проблемою, тому медики і громадські діячі багатьох країн об'єднують свої зусилля в боротьбі проти паління. У цю боротьбу включилась Всесвітня організація охорони здоров'я при ООН.
   Мода на паління на Заході пройшла років з двадцять тому. Але в нашій країні досягла піку своєї популярності. Всі ці речі не додають оптимізму. Хіба нам мало Чорнобиля з його фатальними наслідками, які відчувається дотепер і ще довго даватимуться взнаки? Адже паління, його розповсюдження це теж катастрофа, як соціальна, так і екологічна.
   Про людину у якої відсутні шкідливі звички кажуть, що ця людина веде здоровий спосіб життя. Здоровий спосіб життя передбачає правильне харчування, дотримання правил і норм гігієни, наявність нешкідливих умов у школі та вдома, заняття спортом заради зміцнення здоров’я, неприпустимим є паління.
   Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши „втіхи” від паління, назавжди лишається рабом цигарки: хотіла б кинути сигарету, та вже не може.
   Недарма здавна тютюн називали викрадачем розуму та здоров’я.
   Паліями не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука тягнулась до сигарети.
2.     Історія розвитку куріння
   12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, яку очолював Христофор Колумб, приплила до невідомого острову, який вони вважали східним берегом Індії. Коли матроси висадилися на сушу, їх зустріли місцеві жителі.
   Європейців вразив вигляд аборигенів, які випускали з рота дим, після того як втягували його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці називали «сигаро». Куріння було невід'ємною частиною релігійних церемоній аборигенів. Вони вдихали дим і випускали його через ніздрі до тих пір, поки з ними не починав спілкуватися «Великий Дух».
   Коли експедиція повернулась додому, то серед багатьох дивовижних подарунків, привезених з Нової Землі, було і листя тютюну.
   Європа в різний час по-різному ставилася до тютюну і куріння. Спочатку цій рослині приписували дивовижні цілющі властивості. Наприклад, французький посол Жан Ніко (від його імені походить слово «нікотин») приписав нюхання тютюну французькій королеві, як засіб від головного болю. В Англії, під час епідемії чуми, тютюн заставляли курити для профілактики.
   У 1571 році іспанський лікар Ніколас Мондарес написав книгу про цілющі властивості тютюну, в якій описав 36 хвороб, від яких лікує тютюн. Через 17 років, житель Вірджинії Томас Харрієт почав пропагувати щоденне паління тютюну як шлях до загального оздоровлення організму. Проте він сам помер від раку.
   Проте йшов час, і люди стали помічати негативну дію тютюну, особливо те, що він викликає залежність. В різних країнах почалися заборони на куріння.
   Наприклад, в 1680 році король Франції Людовик XIV видав наказ, згідно з яким торгівля тютюном дозволялася виключно аптекарям. В цьому ж році в Туреччині вийшов закон султана Мурада IV про смертну кару за куріння. Там за цей злочин саджали на кілок.
   В Англії в XVI столітті курцям відрубували голови і виставляли їх на площі з люльками в роті. В Персії — виривали ніздрі.
   В Італії вживання тютюну вважалося диявольською звичкою і курців відлучали від Церкви. А одного разу був випадок, коли п'ятьох монахів, яких звинуватили у курінні, замурували живцем у стіну, як урок для нащадків. У Царській Росії до тютюнопаління ставилися також негативно. Особливо після того як у 1634 році, внаслідок паління, згоріла дерев'яна Москва.
   Цар Олексій Романов наказав катувати тих, у кого буде знайдений тютюн, бити батогом на «козі» до тих пір, поки не скажуть, де взяли бісівське зілля. В інший період історії курцям відрізали носи і відсилали на каторгу до Сибіру.
   Амністію для тютюну ввів цар Петро I, після поїздки до Голландії. Від тоді справа вирощування тютюну стала державною і оскарженню не підлягала.
   В Україні до тютюну відношення було також лояльне. Лише згадайте слова з пісні: «А тютюн та люлька козаку в дорозі знадобиться». Навряд чи користь від тютюну в поході або на війні була великою, але життя не одного козака він загубив.
   «Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ» Оноре де Бальзак Через 100 років після Бальзака в XX столітті фашист Адольф Гітлер, пояснював своїм підлеглим принципи окупаційної діяльності на Сході: «Для них, для слов'ян, жодних щеплень, жодної гігієни. Лише горілка і тютюн».
3. Мовою цифр
Паління – велике лихо . Доведено, що паління тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які є причиною передчасної смерті людей.
• Смертельна доза нікотину для людини – 50 – 75 мг. Випалюючи 20 – 25 сигарет на день, людина дістає смертельну дозу.
• Кожні 4 хвилини у США помирає людина, смерть якої зумовлена палінням сигарет.
• Палій живе на 6 – 8 років менше, ніж його ровесник, який не палить. Причина одна – надзвичайно велика небезпека для здоров’я.
• Масове паління сприяє виникненню, розвиткові та ускладненню перебігу ряду захворювань майже в третини населення Землі.
• Палії щороку викидають в атмосферу 720 тонн синильної кислоти, 384 тис. тонн амоніаку, 108 тис. тонн нікотину,600 тис. тонн дьогтю, понад 550 тис. тонн чадного газу та інших складових частин тютюнового диму.
• Загальна маса недопалків, кинутих де завгодно, досягає 2,52 млн. тонн.
• Щорічно у світі від тютюнопаління гине 54 млн. чоловіків.
• Смертність в Україні від уживання тютюну щорічно становить не менш як 100 тис. осіб.
• Учні, що палять, роблять у 1,5 раза помилок більше, ніж до того, як почали палити.
• Число серцевих скорочень під впливом паління збільшується на 30 – 40 ударів за 1 хвилину.
• Одна випалена цигарка позбавляє організм 25 мл. Аскорбінової кислоти.
• Кожна цигарка містить 15 різних канцерогенних речовин, що викликають рак.
• Легені людини, що випалює пачку цигарок кожен день протягом року, містять 1 літр смоли.
• Кожна випалена цигарка скорочує життя палія на 8 хвилин.
• 90 % паліїв визнають, що хотіли б кинути палити.
4. Бесіда про шкоду паління
Бесіда з учнями за запитаннями:
• Чому паління шкідливе для людини?
• Які органи людини страждають від паління найбільше?
• Які захворювання виникають у паліїв найчастіше?
• Які шкідливі речовини містяться в цигарках?
• Чому люди палять?
• Чи є „нешкідливі” сигарети?
• Чому так важко кинути палити?
• Чи подобається вам, коли дівчина палить? (Хлопцям)
• Чи приваблюють вас хлопці з цигаркою? (Дівчатам)
5. Вправа «Переваги та недоліки паління»
   Учні підходять до фліпчарту і записують переваги або недоліки паління, які є на їх думку.
6. „Скільки коштує шкідлива звичка?”
   Кожна людина має право вибору – палити чи не палити. Ще у 2003 році Міністром освіти підписано закон про заборону паління в навчальних закладах, тому що далеко не всі учні уважно слухають те про що їм говорять дорослі. Не секрет, що чимало підлітків хоча б раз пробували курити. Здавалося б, що тут такого: багато дорослих курять... Але варто батькам знайти у кишені сина чи доньки пачку цигарок, і серйозної розмови не уникнути, адже тато й мама розуміють, що паління — дуже шкідлива звичка, а підлітки не сприймають її всерйоз, і даремно.
   Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що, як ви знаєте, переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку і мозок починає повільно гинути.
7. Вплив паління на здоров’я 
У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не позначалося паління. Онкологічні захворювання, починаючи з раку легенів, порушення обміну речовин, серцево-судинні захворювання, погіршення зору – ці та ще цілий букет інших захворювань. Крім того, паління притупляє почуття голоду, тому людина, котра палить, не стежить за харчуванням, може взагалі обійтися цигаркою та кавою, що додає до списку захворювань ще й шлунково-кишкові захворювання.
   Більшість курців починають палити в підлітковому віці. З тих, хто почав курити в молодому віці й продовжує курити все своє життя, половина, в остаточному підсумку, помирає від хвороб, пов’язаних з палінням. Шкода паління для підлітків катастрофічно велика, воно заважає росту організму, завдає удару по органах у момент їхньої найбільшої незахищеності, коли вони ще не виробили імунітету до зовнішніх подразників. Шкідливий вплив тютюнової отрути позначається на роботі головного мозку. У курящих юнаків на 5 % знижується обсяг пам’яті й на 4,5 % легкість навчання, точність додавання цифр погіршується на 5,5 %. Не дивне тому їх відставання у навчанні. Крім фізіологічної небезпеки в цей період, величезна і психологічна шкода паління для підлітків. Куріння також є однією з головних причин неврозів у дітей. Вони стають дратівливими, запальними, погано сплять. У них з’являються неуважність, слабшає увага, порушується пам’ять і розумова діяльність. Виявлено зв’язок тютюнопаління з виникненням епілептичних припадків. Відомий випадок, коли в 12-літнього хлопчика під впливом інтенсивного паління з’явилися епілептичні припадки. Вони пройшли без усякого лікування після припинення паління. Куріння цигарок не є основною причиною епілепсії, але може спровокувати судорожні припадки й ускладнювати їхнє протікання.
8. Перегляд відеоролику
9. Міфи і факти
   Міф 1. Те, що я палю, стосується лише мене
Запалюючи цигарку у громадських місцях Ви псуєте не лише своє здоров’я, а й здоров’я оточуючих, чомусь, абсолютно не питаючи їх дозволу. Вирішення проблеми куріння в громадських місцях потрібно не лише некурцям, це, в першу чергу, потрібно саме Вам, дорогі наші курці. Палити чи не палити - вирішувати Вам. І щоб Ви не вирішили - це Ваше право. Але ті, хто не палить також мають право жити поруч з Вами і не відчувати ніякого дискомфорту. Давайте жити поруч повноцінно, рівноцінно, толерантно.
   Міф 2. Закон "Про попередження та споживання тютюнових виробів і їх шкідливий вплив на здоров'я населення є дискримінацією прав та свобод курців"
   Цей Закон, згідно коментарів представників юридичної галузі, передбачає єдине суттєве обмеження - заборона паління у громадських місцях. Закон не забороняє паління як явище взагалі, і не забороняє палити той чи інший сорт тютюнових виробів. Тому голосні заяви погано інформованих курців безпідставні.
   Міф 3. Більшість небезпек про шкідливість паління вигадані некурцями для залякування
   Не вірете - перевірте. Матеріали Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я.
   Міф 4. Моє куріння не вплине на моїх дітей
   Результати багатьох досліджень показують, що діти дошкільного віку, які піддаються впливові навколишнього тютюнового диму, набагато частіше хворіють на респіраторні захворювання. Є дані, що дозволяють припустити наявність зв'язку між палінням батьків і раптовою смертністю дітей у дитячому віці. Незалежно від того, чи є пасивне паління однієї з можливих причин цих явищ, вчені переконані в тім, що курити в присутності маленьких дітей неприпустимо, особливо, у погано провітрюваних приміщеннях.
   Від пасивного куріння страждають ненароджені діти, якщо їх матері курять під час вагітності.
   Міф 5. Некурці - вороги курців
   Зауважте: Некурці - кращі друзі курців
Можливо, це твердження на перший погляд видається Вам дивним, адже якщо куріння приносить стільки неприємностей оточуючим, то як же курці з некурцями можуть бути друзями? Але подумайте самі, чи є здоровий глузд в тому, щоб Вам курцям ворогувати з некурцями? Особисто для Вас це, мабуть, абсолютно зайве. А от кому це дійсно потрібно, так це тютюновій індустрії. Індустрії, що випускає небезпечну тютюнову продукцію і будує свій капітал на Вас, дорогі курці, і Ваших конфліктах з некурцями. Яскрава рекламна продукція, гучні лозунги - пропонують новий ультрамодний стиль життя, - нав'язуючи тим самим думку про те, що палять усі, що це означає "бути своїм", бути розкутим, виражати свою індивідуальність, мати право на шкідливу звичку (бо вони є у кожного), спробувати більше, - та все це навіяне тими, хто на Вашій слабкості будує собі розкішне життя.
10. Заключне слово педагога, підведення підсумків.
Багато підлітків починають курити, вживати алкогольні напої саме тому, що із цигаркою або чаркою в руці видаються собі більш дорослими, стильними. Але чи замислювались ви, чому так багато дорослих людей роками борються із залежністю від  тютюну ? Тому, що ця згубна звичка із задоволення перетворюється на страшну хворобу. То що ви оберете: здорове яскраве життя чи щоденну тяжку боротьбу за виживання? Яким ви бачите своє майбутнє? Добре подумайте над цим, беручи до рук цигарку. Здоровий спосіб життя це насамперед запорука успіху та можливість бути щасливим, адже ні одна в світі людина, якщо вона хвора не може сказати, що вона здорова.
11. Вправа «Твоє майбутнє»
   Учні підходять до плакату і прикріплюють стікери, на яких записані побажання одноліткам.





Комментариев нет:

Отправить комментарий